Wat is het verschil tussen BTW en Inkomstenbelasting?

Belastingen zijn voor veel mensen onduidelijk en vaak een beetje eng. Vandaar dat ze zich er liever niet in verdiepen of dat er een soort mist in de hersenen ontstaat wanneer het woord “belasting” valt. Maar zeker als ondernemer kan je niet om belasting (betalen) heen. Denk je nu “ ik besteed alle belastingaangiftes uit” lees dan toch door. Ik ben ervan overtuigd dat het goed voor je ondernemerschap is als je over een beetje kennis van belastingen beschikt.

Regelmatig spreek ik (startende) ondernemers die het vervelend vinden om te zeggen dat ze niet begrijpen welke belastingen ze betalen. Ik ben blij als dit ter sprake komt, dat geeft mij de gelegenheid uit te leggen hoe het in elkaar zit. Als ondernemer heb je in ieder geval te maken met de inkomstenbelasting en de omzetbelasting

De belastingdienst heeft geprobeerd het makkelijk voor je te maken door in de woorden omzet- en inkomstenbelasting al te zetten waar je belasting over moet betalen.

Inkomstenbelasting

Deel je dit woord in tweeën dan krijg je “inkomsten” en “belasting”, dit is dus de belasting die over je inkomsten geheven wordt. Omdat je niet kan voorspellen wat je in een jaar aan inkomsten hebt, mag je van de belastingdienst dit na afloop van een kalenderjaar vertellen wat je verdiend hebt. En om te voorkomen dat je dit vergeet, ontvang je een vriendelijke uitnodiging om de aangifte inkomstenbelasting te doen in de welbekende blauwe enveloppe.

Tegenwoordig weet de belastingdienst al vrij veel, zo niet alles over je. De vooraf ingevulde gegevens in de particuliere (niet ondernemer) belastingaangifte maakt het doen van de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger.

Natuurlijk mogen belastingen niet te makkelijk worden dus voor ondernemers wordt niets van te voren ingevuld. En er wordt niet alleen om persoonlijke gegevens gevraagd. Bij de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers worden ook vragen gesteld over je onderneming, o.a. de balans en de resultatenrekening. Daarbij is het niet mogelijk om met je fiscaal partner samen 1 aangifte te doen, al mogen de posten die gezamenlijk zijn nog wel zo gunstig mogelijk tussen de 2 partners verdeeld worden. Is de moed je in de schoenen gezakt om zelf de aangifte inkomstenbelasting te doen? Geeft niets, je kan bij mij terecht voor hulp.

Omzetbelasting/btw

Mijn lezers zijn slim, dus je begrijpt nu dat de omzet-belasting, de belasting is die geheven wordt over de omzet. Maar hoe zit het dan met “btw”? Omdat het slechts 3 letters zijn wordt btw vaak als afkorting voor de omzetbelasting gebruikt. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde.

Heb je er wel eens over nagedacht dat je als ondernemer waarde creëert? Dit klinkt mooi, niet waar? Je verleent een dienst/verkoopt een product tegen een bepaald bedrag. Over de gecreëerde, toegevoegde waarde wordt de btw geheven. De klant betaalt de door jou vastgestelde waarde plus de btw.

Om je dienst te kunnen verlenen dan wel je product te kunnen verkopen, maak je kosten. Wanneer je btw-plichtig bent, mag je de btw die over je kosten betaald hebt, aftrekken onder de noemer “voorbelasting”. Maar let op: niet alle btw is aftrekbaar.

Het verschil tussen btw die je geheven hebt over je omzet en de btw die je over je kosten betaald hebt, moet je afdragen aan de belastingdienst door je aangifte omzetbelasting in te dienen. Je bent in feite een incassobureau voor de belastingdienst.

Het komt voor dat de voorbelasting hoger is dan de btw die je berekend hebt over je omzet, in dat geval ontvang je geld terug van de belastingdienst. Hoe raar het misschien klinkt, ik betaal het liefst veel btw. Dit betekent dat mijn omzet veel hoger is dan de kosten die ik gemaakt heb om mijn omzet te bereiken.

Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt doorgegeven aan de belastingdienst welke activiteiten je in je onderneming gaat ontplooien. Aan de hand hiervan stelt de belastingdienst je belastingplicht vast . De vaststelling ontvang je schriftelijk in, jawel, die beruchte blauwe envelop.

Wat in dit artikel beschreven is, is heel algemeen en van toepassing op ondernemers die actief zijn met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.). Heb je vragen over jouw situatie of wil je eens van gedachten wisselen, voel je vrij om contact met Daphne Lie van D-Ly Administratie- en Advieskantoor op te nemen.

Categories: Blogs